Sommariva Development

The Sommariva site in Helsingør holds a rich historical background and is nestled amidst the city, forest, and water. Our proposal aims to harmonize the various elements of this area. A pathway links the park to the new buildings and sports activities, serving as a cohesive hub for community engagement. This approach offers recreational spaces for locals and serves as a central gathering point for municipal events, catering to both citizens and visitors alike.

The essence of the Sommariva Development lies in fostering vibrant communities, where the site's inherent charm facilitates an active lifestyle. Dividing the 200-250 new residences into eight clusters, we seamlessly integrate them within the park's landscape, ensuring uninterrupted views of the coastal cliffs from Strandvejen and maintaining public access to the park.

Program: Development, Housing
Size: 8.5 hectares of residential and 8.5 hectares of parkland
Location: Helsingør, Denmark
Client: Helsingør Kommune
Year: 2021
Type: Invited Competition
Collaborators: Schul landscape, D&L, EKJ
Role: Main Architectural Advisor
Team JAJA: Kathrin Gimmel, Jakob Christensen, Jan Tanaka, Kasper Dettinger, Stephen Dietz-Hodgson

A Rich History

The former stadium area in Helsingør is far from just an abandoned football pitch to be developed. It is a place with a rich history that is expressed both in material traces on the site and in the surroundings, and in the consciousness of the citizens in the local area. With the proposal "New life in Sommariva", we have based our proposal on both the cultural-historical and landscape context to find the shape of a settlement as a breeding ground for new narratives.

A Rich History

The former stadium area in Helsingør is far from just an abandoned football pitch to be developed. It is a place with a rich history that is expressed both in material traces on the site and in the surroundings, and in the consciousness of the citizens in the local area. With the proposal "New life in Sommariva", we have based our proposal on both the cultural-historical and landscape context to find the shape of a settlement as a breeding ground for new narratives.

Wooden Clusters

Comprising eight clusters of wooden residences, the project encompasses 200-250 homes. Each cluster offers residents a picturesque view, allowing them to appreciate both the intimate courtyard within the cluster and the more expansive public park space. In revitalizing Sommariva, the new residents not only infuse new life but also have the opportunity to relish the park’s elegance, much like the esteemed former inhabitants of Villa Sommariva.

Wooden Clusters

Comprising eight clusters of wooden residences, the project encompasses 200-250 homes. Each cluster offers residents a picturesque view, allowing them to appreciate both the intimate courtyard within the cluster and the more expansive public park space. In revitalizing Sommariva, the new residents not only infuse new life but also have the opportunity to relish the park’s elegance, much like the esteemed former inhabitants of Villa Sommariva.

The Wooden Pavilion

The area’s defunct dance pavilion is resurrected in a new framework. This time as an open communal house for the residents in the immediate area and for visitors from the rest of Elsinore. Inspired by the chanterelles of the forest, the pavilion gives a 360° overview of the life of the park and makes visitors become one with nature while drinking coffee or simply enjoying the view. In the evening, the pavilion lights up like a lantern and communicates life in the pavilion to the park. From above, the floating roof becomes a water mirror, which after rain mirrors the treetops of the coastal slope.

The Wooden Pavilion

The area’s defunct dance pavilion is resurrected in a new framework. This time as an open communal house for the residents in the immediate area and for visitors from the rest of Elsinore. Inspired by the chanterelles of the forest, the pavilion gives a 360° overview of the life of the park and makes visitors become one with nature while drinking coffee or simply enjoying the view. In the evening, the pavilion lights up like a lantern and communicates life in the pavilion to the park. From above, the floating roof becomes a water mirror, which after rain mirrors the treetops of the coastal slope.